Tuesday, June 23, 2020

რატომ არის ქართული ტრადიციული ღვინო განსაკუთრებული?

საქართველოში ქვევრში ღვინის დაყენება 8 ათასი წლის წინ დაიწყეს და ამ ტრადიციას დღემდე ინარჩუნებენ. ქვევრის ღვინო გულისხმობს ყურძნის წვენის ჭაჭასთან დადუღებას, დაღვინებასა და შემდგომ დავარგებას. ამ ტექნოლოგიით დაყენებულ ღვინოებს განსაკუთრებული ფერებიც აქვს - თეთრი ღვინო უფრო ოქროსფერია, ხოლო წითელი - ძალიან მუქია, რის გამოც მას ხშირად შავ ღვინოსაც უწოდებენ. ეს არის ღვინო, რომლის გაკეთებაშიც ყოველი ქართველი დებს უდიდეს სიყვარულს.



ფილიპ ლესპი, ჯი-ვი ესი,  ფოტო-მამუკა კიკალაშვილი, კიკალასტუდიო


პატრიკ ონეფი შატო მუხრანში, ქვევრები, მეღვინე, ფოტო გადაღებულია პიტერ მოსერის მიერ
“საქართველოში ყველა აყენებს, ყველამ იცის საკუთარი ბაბუის მიერ დამზადებული ქვევრის ღვინის გემო, ეს სასმელი ყველასთვის კულტურის, ისტორიისა და ყოველდღიური ცხოვრების განუყოფელი ნაწილია - ეს არის ის ემოციური მდგოამრეობა, რომელშიც ყველა ქართველი იმყოფება. ვფიქრობ, სწორედ ქართველების ასეთი განსაკუთრებული დამოკიდებულება ხდის მათ ღვინოს ასეთ უნიკალურს.” - ამბობს  მეღვინეობა GWS-ის მეღვინე და დირექტორი ფილიპ ლესპი. 

“იმის მიუხედავად, რომ საფრანგეთი და იტალია, მდიდარი ღვინის კულტურის მქონე ქვეყნები არიან, თუმცა საქართველო სულ სხვა განზომილებაა. რადგან მათი ტექნოლოგია არაფრით არ ჰგავს სხვას - თიხის ჭურჭელი, რომელსაც ქვევრს უწოდებენ, ფლავენ მიწაში, იყენებენ ყურძნის წვენსა და მისივე ჭაჭას (ღერო, კლერტი, წიპწა, კანი) ჯერ დუღილისთვის შემდეგ კი დასავარგებლად. ყველა პროცესი ამ დროს ხდება მიწაში, რადგან ტემპერატურა სტაბილურია(13°-15°). უცხოელისთვის ეს გასაოცარია.

თეთრი ყურძნის შემთხვევაში, ღვინოს ჭაჭაზე გაზაფხულამდე ტოვებენ. ჭაჭაზე დიდი ხნით დაყოვნებული ღვინო იძენს მუქ ჩალისფერ, ოქროსფერ ან ჩაისფერ შეფერილობას, რასაც სხვა ვერცერთ ქვეყანაში ვერ ნახავთ.” - ამბობს კომპანია “შატო მუხრანის” მეღვინე და დირექტორი პატრიკ ონეფი. 

“ვფიქრობ, საქართველოსთვის ქართული ტრადიციული ღვინო ერთგვარი ხიდია, რომლის საშუალებითაც შეგვიძლია დავინახოთ უდიდესი კულტურა და ისტორია” - პატრიკ ონეფი. 







No comments:

Post a Comment